DOKTOR GYS
Workshops og Events med et tvist
Doktor Gys logo
  ARRANGEMENTER  
  ● For biblioteker
● For skoler og klubber
● For rollespils foreninger
● Kurser i special effekter
Film workshops
● Alle arrangementer
 
  OM OS  
  ● Kontakt og booking
Ideologi og baggrund
 
  INSPIRATION  
  ● Blog
Kun for nørder
Bøger om Film og Effekter
 
 
 
Doktor Gys Indblik
Foredrag om Zombier

    ZOMBIERS OPRINDELSE
Foredrag om Haitis zombier.

Zombiernes oprindelse. Foredrag om de levende døde.

Et foredrag om zombiernes oprindelse.
  Zombier bliver idag betegnet som bestialske kannibaler der uhæmmet overfalder alle levende væsener for at æde deres kød og hjerner. Populærkulturens fortællinger om zombier handler som regel om en apokalyptisk situation hvor vi følger en flok overlevende og undergangen af den menneskelige civilisation som vi kender den.

Men andre steder i den virkelige verden, bliver zombier til gengæld betragtet som noget meget virkeligt. På øen Haiti udgør zombier en alvorlig og politisk problematik der skaber frygt hos befolkningen. Zombierne på Haiti har dog meget lidt til fælles med de bestialske menneskeædere som underholdningsbranchen har gjort dem til. Og dog: det siges at zombierne på Haiti er afdøde mennesker som er genopstået fra graven.

Foredraget krydres med fremvisning af film-rekvisitter og fotos fra forskellige danske film produktioner om zombier.

Varighed: 1 time.
Hvor: Hos jer.
Pris: Kr. 2.500,-

Prisen er ex moms og transport.


VOODOO, SLAVER OG ZOMBIER
For at forstå zombierne og voodoo, må vi se lidt nærmere på Haitis historie og ikke mindst slaveriet. I 1492 ankom Spaniolerne ledet af Christoffer Columbus til det som de kaldte for Vestindien. Haiti kom under spansk koloni herredømme frem til 1697.

Den indianske urbefolkning, Tainofolket blev næsten udryddet og slaver fra Afrika blev tvangsflyttet til Haiti for at arbejde som slaver. Haitis tvangsflyttede befolkning led samlet under slaveri i 300 år.

Denne samlede cocktail af forskellige stammereligioner fra Afrika og tvungen kristendom, skabte senere fundamentet for en ny religion: Voodoo. Voodoo handler ikke om zombier, men om at få hjælp fra guderne til forskellige ting i livet. Voodoo-ceremonier styres af præsterne og en præst kan også være Bokor (troldmand). Den mest kendte og frygtede ting er Bokors evne til at genoplive de døde som zombier ved hjælp af sort magi. Frygten kombineret med overtro skabte et stærkt værktøj til politisk kontrol og sanktion.

Zombie produktionen blev først synligt i den vestlige verden under USA's besættelse af Haiti i perioden 1915 - 1934 da soldaterne vendte hjem med historier om sort magi og levende døde. I starten blev det ikke taget seriøst og der blev skrevet dramatiske historier i pulp-margasiner og tegneserier om blodtørstige zombier der væltede op fra gravene og terroriserede omverdenen. Et billede af zombierne der siden hen dannede grundlag for nutidens beskrivelse af hvad en zombie er.