DOKTOR GYS
Workshops og Events med et tvist
Doktor Gys logo
  ARRANGEMENTER  
  ● For biblioteker
● For skoler og klubber
● For rollespils foreninger
● Kurser i special effekter
Film workshops
● Alle arrangementer
 
  OM OS  
  ● Kontakt og booking
Ideologi og baggrund
 
  INSPIRATION  
  ● Blog
Kun for nørder
Bøger om Special effekter
 
 
 
Undervisningsbøger i special effekt, filmproduktion og ansigtssminke.
Klik på bøgerne for info

Bogen: "Special effekter til film og teater" er på tilbud til kr. 50,-
Undervisningsbog i grundlæggende
effekt arbejde til film og teater

Bogen "Blodie special effekter for begyndere" henvender sig til sminkører og entuisiaster.
Blodige special effekter
for begyndere

  Håndbog i produktion af gyserfilm med special effekter fra A-Z. Håndbog i produktion af gyserfilm for skoler og entusiaster.
         
Håndbogen: "Lav film eller TV der er værd at se".Håndbog i filmproduktion til undervisning på skoler   Lær at lave magiske bøger, elverører, hekse, orker og andre magiske ting.Undervisningsbog i special effekter
til Live Rollespil.
  Lær at sminke orker, øjne, spidse ører og magiske ting. Henvender sig til de 8-12 årige.Håndbog i rollespils-effekter målrettet de 8 - 12 årige
         
Den elskede bog om ansigtssminke. Utroligt mange flotte designs.Ansigtssminke 1
Ansigtssminke 2 er fortsættelsen af den elskede bog: Dramas store bog om ansigtssminke.Ansigtssminke 2
  Special Effects makeup er en engelsk udgivelse af "Special effekter til film og teater.Special Effects Makeup
Manual på engelsk
         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Til TOPPEN


 

Special effekter til Film og Teater

Lektørudtalelse af: Thorkild Brunsborg , anmelder. 
Der er hverken blod eller afskårne lemmer i denne nye sminkebog, men det ser unægtelig sådan ud. Det er ment som en ros: bogen skal bruges som lære- og idebog, for mennesker, der vil stå for sminkningen ved teaterstykker, film, rollespil og events. Og der er ingen tvivl: hvis man kan opnå samme grad af troværdighed, som farvebillederne i denne bog fremviser, vil der ikke være ret mange af publikummet, der husker på, at "det bare er teater". Man kan nok ikke bruge denne bog, hvis man blot skal have en almindelig gennemsnits dansker til at se 20 år ældre eller yngre ud. Men hvor der er stærke dramatiske effekter i stykket, er denne bog den p.t. eneste idegiver på markedet. I det hele taget er teatersminke et noget forsømt område på bogmarkedet. Forlaget Drama har selv tidligere udgivet Bruno Gastons klassiske tobindsværk Sminke i en del oplag, senest i 1984-85, og den er bedst til de små forandringer. Denne nye titel giver konkrete ideer til, hvordan man udstyrer de agerende med brandsår, afrevne lemmer etc. Sidst i bogen er der et par lister med ordforklaringer på materialer og redskaber. Men lad ikke små børn se bogen - dertil er billederne alt for skræmmende. 

TROLDSPEJLET (Jakob Stegelmand) anbefaler bogen. 
Special effekter til film og teater er en ualmindelig god bog til både liverollespil, figurmaling, udklædning, film og teater. Der er svære ting, hvor der bygges kunstige dele op ved hjælp af voks og støbegips til formen, som man hælder latex i. Og lettere ting hvor der bygges mindre ting på ansigt eller hoved. Der er gjort meget ud af sårsminke med masser af eksempler på sminkede lemlæstelser til de mest dramatiske højdepunkter: Alt fra brækkede næser til afrevne lemmer og sminkning af dramets evt. mordofre. Billederne er så troværdige, at de ikke er for sarte sjæle! Alt forklares godt, og bogen kan varmt anbefales.
Bogen: "Special effekter til film og teater" er på tilbud til kr. 50,-

160 sider. 
Forlaget Drama
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 87-7865-323-1
 
Udgivelsesår: 2002

Forhandles HER.

TILBUDSPRIS: KR 45,-
Klik her for at købe bogen
(Nederst)
Oplev at få sminkeet blodige sår som det laves på film. Børn og unge event for kulturhuse, skoler og biblioteker.

Book en WorkshopDoktor Gys blodige laboratorium - Workshop og event med special effekter til film.
 

Blodige Special effekter for begyndere

Lektørudtalelse af: Bo Knudsen, anmelder. 
Har man brug for blodige effekter til teater, film, rollespil, events eller fx. katastrofe-
øvelser, så er her inspiration og udførlig vejledning. For børn og unge fra ca. 11-12 år 
og voksne. Forsiden viser tydeligt bogens blodige indhold.

Bogen har gode forklaringer og trin-for-trin anvisninger med klare fotos. Den er enkel og overskuelig, og således brugbar for et meget bredere publikum end forfatterens to tidligere gode og grundige bøger om makaber sminkning. Med dermavoks, latex, teatersminke og filmblod, laves 15 uhyggelige effekter, fx. blodige flænger, brandsår, skudhuller, flået finger med knust negl og en halv hånd sprængt af. De få produkter og redskaber der kræves, beskrives grundigt, og der er hen-visning til hvor de købes. At bruge flydende latex er måske nyt for mange, men bogen får det til at se enkelt ud, og resultaterne er overbevisende. 

 

50 sider. 
Forlaget Drama. 
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 978-87-7865-729-9
Udgivelsesår: 2008
Forhandles hos boghandlere.
Book en Workshop
10-20 unge kan være med til at lave en kortfilm med special effekter.

Til TOPPEN

 

Lav Gyserfilm med Special effects

Lektørudtalelse af: Maja La Cour Brandt, anmelder,
Hvis man er til gys, blod og splatter, så er dette undervisningsmateriale lige sagen. Materialet er gennemarbejdet og indeholder en udførlig gennemgang af, hvordan afrevne arme, flåede kinder, zombiekys og andre lækkerier forberedes, fremstilles og filmes, så det tager sig bedst muligt - det vil sige ser mest ulækkert ud.

Dette er grundigt forklaret i både ord og billeder. Desuden indeholder bogen en gennemgang af filmens opbygning generelt: berettermodel, storyboard og location samt optagelsesteknikker, lys, lyd og et lidt mere indgående kapitel om filmredigering. Bagest i bogen findes et lille, men brugervenligt leksikon, der indeholder de mest brugte fagtermer inden for filmsproget.

Med materialet følger også en dvd, som indeholder to versioner af mobilfilmen "Mumiehånden" og en trailer til filmen "Opstandelsen", som er de to film, der refereres til i materialet. På dvd'en findes også lydeffekter og filmdokumenter til print.

Forfatteren til materialet Janus Vinther er autodidakt filmmand og har tilsyneladende haft næsen i alle facetter af filmens tilblivelse i løbet af sin uddannelse. Det betyder, at stilen i bogen er meget "hands on" - så den er brugervenlig og nem at gå til, uanset om man er praktisk eller teoretisk anlagt. Blot vil jeg mene, at det kræver en vis interesse for splattereffekter - den interesse er jeg helt sikker på, at rigtig mange børn har, og så må man håbe på, at også voksne vil lade sig begejstre over, hvor klamt, ulækkert og bloddryppende det kan blive.

 

Lav gyserfilm med 
special effekter 80 sider. 
DVD inkluderet i bogen. 
Forlaget GeGe.
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 978-87-91438-60-8
Udgivelsesår: 2011

Kan købes hos Forlaget Gege
eller: HER.

Klik her for at købe bogen
(Nederst)


Lær at lave flotte rollespils-rekvisitter i latex.


Book en Workshop
Lær hvordan man laver en magisk bog, en monster-hånd, spidseører og mange andre rekvisitter til rollespil.
 

Special effekter til Live Rollespil

Lektørudtalelse af: Bo Knudsen, anmelder. 

Et emne der ikke er lavet en så grundig bog om før. En forfatter der er en kapacitet. Gode forklaringer og trin-for-trin anvisninger med mange gode, klare farvefotos. Den perfekte bog til det relativt lille, men meget entusiastiske, publikum af voksne og unge, der har liverollespil som seriøs hobby/livsstil. Også større børn, men ikke uden voksen hjælp. Forfatteren har tidligere lavet Special effekter til film og teater (2002/28), som ligner. Der er kun få overlapninger, og fantasy-temaet tilfører den nye bog en god dosis eventyr og humor. Fx nyder jeg advarslen om ikke at ramme sine egne fingre med en hammer, mens man laver en halskæde af afhuggede fingre. Der er sminkeeffekter som sværdhug, monsterbid m.m. Kunstige dele som afhuggede hoveder, tænder, spidse ører osv. I det store afsnit om at skabe elvere, orker, troldmænd, zombier m.fl. er der gode baggrundsafsnit om de enkelte karakterer. Lige så vigtigt som udseendet er rekvisitterne, og der er mas ser af inspiration til, og anvisninger på, pile, knogler, stave, haler, afrevne ører osv. Det er utroligt at se, hvad man kan lave med tålmodighed og bl.a. latex, voks, teatersminke og kunstigt blod. Bogens ideer kan også skabe begejstring i fritids- hjem og til skolekomedien. 

TROLDSPEJLET (Jakob Stegelmand) anbefaler bogen.
Man kan forbedre sin rolles/figurs ydre og gøre scenografien mere levende ved at bruge denne bog med trin-for-trin vejledning. Der er kunstige dele og sminke til: Elvere, orker, zombier, trolde, hekse, vampyrer - og tilbehør som stave, pile, knogler og magiske bøger. - Handlingen huskes bedre med de sminkede sværdhug, bid, brændemærker, knivstik, selvlysende sår og meget andet. Bogen er simpelthen en professionels gode tips!

 

162 sider. 
Forlaget Drama. 
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 87-7865-451-3
Udgivelsesår: 2004.
Forhandles hos boghandlere.
eller: HER.

   

Rollespils effekter for de 8-12 årige

Lektørudtalelse af: Bent Mynster Illum, anmelder.
 

I bogens indledning fortælles, at her åbnes der for ”et univers af fantasi, eventyr og ting, du selv producerer”. Det er en vældig dækkende beskrivelse; men det er vel at mærke ikke et eventyrunivers med prinser og prinsesser, det er et meget nutidigt børnefængede univers med trolde, hekse, orker, afhuggede fingre og udflåede øjne. Et univers, der taler til netop bogens målgruppe, de 8-12-årige.

Forfatteren indleder med en beskrivelse af, hvilke redskaber og materialer der skal bruges for at fremstille de forskellige produkter. Redskaberne findes nok de fleste steder, men materialerne skal anskaffes, da det vel er de færreste skoler og klubværksteder, der har teaterblod, Dermavoks og latex på lager.

Hovedvægten i bogen er de otte afsnit om ting, der kan produceres: et blodigt sår, en afhugget finger, en kunstig næse og et mumiehoved. Bogen går meget pædagogisk fra det lette mod det svære. Teksten er ledsaget af mange billeder, der på en god og tydelig måde viser de forskellige processer.

Bogens sidste afsnit handler om orksminke, og hvis man følger anvisningen, skal der nok komme en rigtig ork ud af det! Til sidst har bogen en oversigt over link til rollespilsforeninger, butikker med materialer, facebookgrupper med mere. Det er en bog, som alle børn og voksne med børn, der interesserer sig for rollespil, vil kunne få rigtig stor fornøjelse af.

 

49 sider. 
Forlaget Drama. 
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 9788778659194
Udgivelsesår: 2013
Forhandles hos boghandlere.

 

 

 

Book en Facepaint-Event
Lad børnene blive malet med dramatiske masker til fester, events og halloween.

 

Dramas store bog om ansigtssminke

Lektørudtalelse af: Inger Søndergaard, DBC. 
Sminkning og maskering af børns ansigter i daglig tale kaldet ansigtsmaling og nu også facepaint er populært i mange institutioner og blandt børn i festlig og kreativ sammenhæng.

Janus Vinther har før skrevet Speciel effekter til film og teater, 2002 og Speciel effekter til liverollespil, 2004, han har hjemmesiden www.facepaint.dk og laver workshops bl.a. på biblioteker. Her Øser han relevant og kompetent ud af sine evner i en omfattende visuel håndbog, opdelt i forskellige kategorier.

Valget af masker er aktuelt og efterspurgt blandt børn, og fx sminkning af sår er ikke før beskrevet i så børnerelevant form. Bogen er ikke skrevet til børn, men kan bruges af børn og voksne sammen Det er ikke en bog for begyndere, men en flot visuel inspirationsbog, som varmt kan anbefales til facepaintere af børn i alle aldre.

 

164 sider. 
Forlaget Drama 
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 87-7865-571-4 
Første udgivelsesår: 2005

Forhandles hos boghandlere.
ansigtsmaling for børn. Doktor Gys maler både uhyggelige og pæne designs.

Til TOPPEN
 

Ansigtssminke 2

Lektørudtalelse af: Inger Søndergaard, DBC. 
Indbydende og flot inspirationsbog for facepaintere og ansigtsmalere af børn, som især vil inspirere store børn og voksne der har nogen erfaring med sminkning. 

Sminkning og maskering af børns ansigteri daglig tale kaldet ansigtsmaling, er igen populært. Janus Vinthers nye bog er bind 2 til: Dramas store bog om Ansigtssminke fra 2005, som er udkommet i flere oplag siden. Han er aktivt udøvende ansigtsmaler og afholder kurser og workshops om det. Nu øser han velvilligt ud af sine evner og erfaring i en omfattende visuel håndbog opdelt i kategorier. Instruktionerne af maskerne vises trin for trin med farvefotos og billedtekster. Et lille barometer i hjørnet viser sværhedsgraden. Bogen indledes med en kort præsentation af materialer og produkter og det at arbejde som facepainter. Til sidst er der ekstrasider med inspiration og et afsnit om ansigtsmaling verden rundt.

Bogen er ikke for nybegyndere, men den vil lige som den første bog om ansigtssminke blive elsket af alle der arbejder med ansigtssminke.

 

158 sider. 
Forlaget Drama.
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 978-87-7865-861-6
Udgivelsesår: 2012.
Forhandles hos boghandlere.
Book en WorkshopSkal i have filmtema på skolen eller i klubben? Her er en masse relevante workshops.  

Lav film eller TV der er værd at se

Undervisningsbog for skoler og klubber i filmproduktion. Praktisk gennemgang af alle de grundlæggende faser i en filmproduktion, fra planlægning, tilrettelæggelse, det tekniske til efterarbejning og redigering. Bogen er forsynet med øvelser for grupper i en skoleklasse med henblik på undervisning. Bogen indholder også emner som grundlæggende farvelære, beskrivelser af de forskellige roller og funktioner på et filmhold samt et lille redigerings-kursus i Moviemaker.

 

80 sider. 
Forlag: Selvudgivelse.
Forfatter: Janus Vinther
& Torsten Lesly
ISBN: 978-87-995870-1-8
Udgivelsesår: 2015
KAN KØBES HER

Til TOPPEN
 

Special Effects Makeup

Horrormagasinet FANGORIA skriver, 
SPECIAL EFFECTS MAKE-UP how-to book coming aspiring monster and mayhem makers have a new guide to look forward to: SPECIAL EFFECTS MAKE-UP by Janus Vinther, coming from Routledge Books. The 160-page full-color guide covers all manner of gruesome creations, from creatures to artificial body parts to hardcore gore, with step-by-step photo layouts, detailed instructions and materials lists. The book will be published this Halloween, October 31, and will be available in bookstores and on-line with a list price of $22.95.

AMAZON skriver,
From bullet holes to severed fingers, from slashed throats to wounds and burns, Special Effects is a complete easy-to-use guide to creating horrifying make-up. As storylines become more sensational and technology more sophisticated, special effects have become an increasingly important element of both film and theater production. Janus Vinther provides fully illustrated, step-by-step instructions for creating grotesque and horrifying effects. There is also a chapter on specialized character make-up, covering familiar figures such as Dracula and the Terminator. Illustrated throughout in gory full color, Special Effects for Film and Theatre describes both techniques and materials. It will be an essential tool for those involved in film and theater make-up or design, and for anyone out to make Halloween a very special evening.

 

160 sider. 
Forlag: A&C Black (UK) 
Forfatter: Janus Vinther.
ISBN: 0-7136-6747-8 
Udgivelsesår: 2003
Købes i England eller USA.